Baobab

Baobab je nastao 1993. godine u Arilju. Miodrag Petrović, Vladimir Korizma, Ivan Ikonić i Dejan Đuković su osnovali grupu . Dve probe su bile dovoljne da nastanu i prve pesme koje su potom i odsvirane na prvoj svirci. Dejan ubrzo odlazi. Nastavljaju dalje kao trio. Nove pesme definišu zvuk koji se kretao od garažne buke do pop pesama iz najbolje songwriter-ske tradicije. Te ’93 sve je se brzo odvijalo za Baobab pa i prekid, Ivan odlazi u vojsku... Po njegovom povratku, bend nastavlja gde je stao... Nove pesme i konačno ulazak u studio, ’95 snimaju album. Pa sad, kao neko ko ih je slušao od samog početka mogu da kažem da su sve ili skoro sve uradili pogrešno na tom snimanju... i naravno, razočarenje i prekid.

U narednih par godina povremena okupljanja i poneka svirka. Ipak, ’98 odlučuju da izdaju te pesme. Album “Pesme iz babine kuće” (samoizdanje) nije promovisan, kasete su podeljene prijateljima i lokalnoj radio stanici. Bend praktično nije postojao do 2000. godine kada se dešava povratnička svirka koja jako dobro prolazi, ali i posle koje Vladimir odlazi... ipak nastavljaju dalje kao dvojac , gitara i bubanj. Svirke, nove pesme, ponekad bi se neko od prijatelja uključio...

2004. godine dolazi Goran Jevtović koji postaje stalni član. Svirke postaju češće... a onda, na neki volšeban način zaboravljeni prvi album dolazi do novih generacija ... klinci koji jedva da su bili i rođeni u vreme nastanka benda dolaze na svirke ... i znaju pesme. Njih nema puno, ali su uporni u ideji da motivišu bend da ponovo uđe u studio.

I konačno 2010. Godine snimaju maksi singl “Dve leve noge”. Singl se zavrteo na radio stanicama i dospeo na skoro sve relevantne liste koje se bave domaćom rok muzikom. Spot koji je usledio režirao je njihov saborac iz ranijih bendova, Rade Popović. 2011. godine u Vrbasu , studio Šamarčina, počinju snimanje albuma koje je nastavljeno par meseci kasnije u studiju Digimedia. Nekoliko dana pred odlazak u Digimediju, Ivan Ikonić napušta bend... na njegovo mesto privremeno dolazi Ivan Blagojević koji je snimio bubnjeve na tim sesijama.

Album “Pogled Iznad” je u toku avgusta najavila pesma “Samo ti I samo ja”. Drugi singl je “Jedno”, za koji je snimljen spot u režiji Milovana Ilića, srednjoškolca iz Arilja i jednog od “krivaca” za “dikografski” povratak Baobaba. Jedno se zavrtela na gotovo svim radio stanicama koje se bave rok muzikom a spot je dosao i do prvog mesta na Gruvanju.

Posebno priznanje je došlo iz Hrvatske, gde je ugledni bloger Zli Hadžo , singl “Jedno” svrstao u pet najboljih pesama iz Srbije za 2011. godinu.

2012. godina je bila dobra godina za Baobab. Veliki broj koncerata, učesće na velikom broju festivala (Long
Night, Arsenal Fest, u revijalnom delu Zaječarske gitarijade, TNT Festival Travnik (BiH)…

Treći singl sa albuma, spot Doći će opet je stigao do drugog mesta na Jelen Top 10. Krajem 2012. Godine bend je ušao u u Digimediju radi snimanja EP izdanja “Huk”. Producent i snimatelj Janko Maraš. Prvi singl/spot, “Optimizam (Jedna zaboravljena pesma)” je izašao sredinom januara 2013. Godine. Zavrtala se na svim bitnim top listama, a poseban kuriozitiet je prvo mesto na Poljskom radiju Kafana FM (ovaj radio emituje muziku sa Balkana).